top of page

Kolagen zavzema kar tretjino telesa

Je kolagen le še ena modna muha v poplavi izdelkov na trgu ali ima osnovo tudi v naši dejanski biologiji? Da bi odgovorili na to vprašanje, je potrebno razumeti, kaj to sploh je in kakšna je njegova dejanska vloga v našem telesu.


Kolagen je beljakovina (protein) in je vključen v prav vse telesne strukture in zavzema približno 30% našega telesa. Sestavlja srce, pljuča, ledvica, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe.


Kolagen je dolga veriga aminokislin, najbolj razširjene beljakovine v telesu. Sestavljen je iz posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin.


Vsako kito, vezivno tkivo in hrustanec v sklepih gradi kolagen. Če ga v telesu primanjkuje, postanejo kite in vezivno tkivo šibkejši in togi, hrustanec se hitreje tanjša in obrablja. Ko je kolagena dovolj, pa sklepom zagotavlja čvrstost in moč. Poleg tega imajo kolagenska vlakna gladko teksturo, ki obenem lajša in preprečuje bolečine v sklepih. Zato je pomembno, da z dodatnim kolagenom redno (na)polnimo zaloge v telesu.


Znaki pomanjkanja kolagena


- Lomljivi in tanki nohti.
- Siva, upadla in postarana koža ter vidne gube, celulit in strije.

S starostjo se zgornja plast kože tanjša in izgublja elastičnost.

- Krhki, suhi lasje in izpadanje las.

Lasje so iz 90% sestavljeni iz aminoksilin in njihovo izpadanje, krhkost in tankost je odvisna od pomanjkanja potrebnih hranil.

- Bolečine v sklepih, krhkost kosti in težave vezivnega tkiva.

Kolagen je glavna sestavina kosti, veziv in tkiv, zato njegovo pomanjkanje vpliva na vezi, sklepe in trdnosti kosti.


Kolagen in koža


Kolagen je glavni protein ekstracelularnega matriksa (predstavlja 80 % mase kože). Daje oporo, trdnost in hkrati prožnost tkivom. Poznamo 28 tipov kolagena, ki se razlikujejo po lastnostih in funkcijah.


Kolagen se nahaja v srednji plasti kože, ki jo imenujemo dermis oz. usnjica. Dermis je debel približno 4 mm, sestavljata ga dve plasti: papilarna in retikularna plast, ki sta bogato oživčeni in ožiljeni.


Vlakna kolagena in elastina tvorijo tridimenzionalno mrežo, vmesni prostori pa so pretežno napolnjeni s hialuronsko kislino in drugimi glukozaminoglikani.


STRIJE so odziv kože na nenadno raztezanje.

Pojavijo se ob poškodbi srednje plasti kože (dermis), ko ta zaradi razpada kolagena ni več dovolj elastična. To pojasni tudi začetno barvo strij, ki je vijolična, saj so zaradi poškodovane plasti kože vidne podkožne žile. Večina žensk opazi pojav strij med nosečnostjo ali puberteto. Kreme običajno nahranijo le zgornjo plast kože (epidermis). Zato je zelo pomembno pri odpravi strij, da poskrbimo od znotraj za dovolj kolagenskih zalog.


Katere vrste kolagena so priporočljive za uživanje?


Naše babice so vsak teden pripravljale govejo juho v kateri so se kuhale tudi kosti in pri tem se je izločal kolagen. A žal v premajhnih količinah, da bi lahko bistveno pripomogel k zaustavitvi pojava gub. S sodobnimi tehnologijami je mogoče kolagen pridobivati učinkoviteje in ga tudi prečistiti, da ga telo lahko čim bolje absorbira.


Ker rastlinski kolagen NE OBSTAJA, sta na voljo dva druga izvora: goveji ter ribji kolagen. Seveda je pri tem pomembno od kje prihajajo kosti obeh živalskih vrst.


Potrebno je tudi vedeti, da pri absorpciji in nadaljnjem tvorjenju kolagenskih aminokislinskih verig veliko vlogo igra tudi C vitamin in nekatere druge sestavine. Glede na namen, se v kolagenske napitke ali druge pripravke dodajajo še druge sestavine. Za lase in nohte cink, za sklepe MSM in glukozamin.


Kvalitetnejši kot je kolagen, več ga bo telo lahko vsrkalo in boljše rezultate boste imeli. Seveda ne čez noč, saj mora telo na začetku nadomestiti kar nekaj že izgubljenega kolagena. Če že nekaj mesecev jemljete kolagen pa nimate rezultatov, je najverjetneje potrebno izbrati bolj kvalitetnega, saj njegove učinke lahko opazite že po mesecu dni.


Za vas smo izbrali najkvalitetnejši kolagen, ki ga pridobivajo iz kosti rib severnega morja. Več o našem BeutySip kolagenu lahko preverite v spletni trgovini >>>




20 views0 comments
bottom of page